Sejarah Krajankulon

Sajarah desa Krajankulon

Sejarah Desa Krajankulon ora bisa dipisahake karo Sejarah Kecamatan Kaliwungu lan ngadege Masjid Al-Muttaqin Kaliwungu amarga sacara geografis Masjid Al-Muttaqin ana ing wilayah Desa Krajankulon sing ana ing jantung Kota Kaliwungu.

Kados ingkang sampun kita mangertosi, Kutha Kaliwungu menika kitha alit, nanging gadhah nama ingkang ageng, inggih menika kitha ingkang mapan wonten ing pasisir lor Jawa Tengah, tepatipun ing sisih kulonipun Kutha Semarang ingkang jarakipun namung 21 Km. Menarik banget kanggo dirembug amarga kutha ing jaman kejayaan kerajaan Mataram biyen dadi ibu kota Kadipaten, yaiku Kadipaten Kaliwungu, miturut sawetara sumber, pusat pemerintahan (kerajaan) dumunung ing wilayah sing saiki dikenal kanthi jeneng Krajan.

Kanthi munculé jeneng iki banjur muncul jeneng-jeneng dhaérah kayata Krajan Wetan, minangka pusat pamaréntahan ing sisih wétan, déné kanggo wilayah ing sisih kulon jeneng Krajan Kulon muncul kanggo pusat pamaréntahan ing sisih kulon, dene kraton Patih. kang dumunung ing wetan Krajan, saiki diarani Kampung Kepatihan, dene papan panggonane para punggawa kraton asring diarani Ronggo, kang dumunung ing jejere karajan, kang saiki aran Kp.Kranggan.Kp. Pungkuran lan saiki isih akeh bukti sejarah pusakane, kayata: Kadipaten Gapuro, Meriam Cilik, sing mapan ing ngarep gapura lan sing isih ngadeg anggun nganti saiki yaiku masjid minangka bukti sejarah, yaiku “Masjid Al Muttaqin” Kaliwungu.

Ing artikel kanthi irah-irahan "Kyai Guru ngedegake Masjid Kaliwungu" ing taun 1478 Masehi, Kraton Majapahit ambruk, amarga diserang dening Girindrawardana saka Kediri, Wiwit runtuhe Kraton Majapahit sing ditengeri nganggo slompret Sirna Ilang Kertaning Bumi (1400). ), Islam wiwit ngrembaka ing tanah Jawa . Karajan Demak minangka pelopor penyebaran agama Islam. Kanthi raja kapisan Raden Fatah. ing kene Walisongo katon nduweni peran penting ing partisipasi ing nyebarake agama Islam ing macem-macem wilayah,

banjur muncul ulama sing teka ing Kaliwungu kanthi maksud lan tujuan nyebarake agama Islam ing macem-macem wilayah, banjur dikenal dening masyarakat kanthi asma Sunan Katong.

Kanthi rawuhipun Sunan Katong ing tlatah pasisir, agami Islam saya tuwuh. Sunan Katong iku muride Ki Ageng Pandan Arang kang diutus nyebarake agama Islam ing Kaliwungu, banjur suwe-suwe murid-muride Ki Ageng Pandan Arang ora bosen-bosen nggedhekake dakwahe nganti tekan pelosok-pelosok supaya agama Islam saya tambah akeh lan nyebar ing Kaliwungu nganti mati . njupuk wong.

Sawisé Sunan Katong séda, kaya paribasan siji mati siji tuwuh sewu, watara taun 1560 muncul pemimpin sing jenengé Kyai Asy'ari (luwih dikenal kanthi jeneng Kyai Guru) sing tujuané nglajengaké upaya nyebaraké agama Islam wiwit wiwitan kanthi wiwitan. mbangun papan ibadah kanggo umat Islam, yaiku kanthi ngedegake masjid (sing saiki dikenal kanthi jeneng Masjid Agung Al Muttaqin Kaliwungu).

Kyai ASy'ari ingkang langkung misuwur kanthi asma Kyai Guru inggih menika Ulama Mataram ingkang kacariyosaken dipuntugasi dakwah saha nyebaraken agami Islam wonten ing kilen Semarang, langkung tepatipun inggih menika Kaliwungu lan Kendal, lajeng manggen wonten ing Kp. Pesantren desa Krajankulon.

Wonten ing pesantren menika Kyai Guru dipunrintis kanthi ngajaraken agami Islam dhateng para santrinipun, kanthi nyinaoni kitab-kitab kuningipun, lajeng kangge genah anggenipun ngaturaken piwulang dhateng santri-santrinipun piyambakipun gadhah gagasan kangge mbangun pondok pesantren salaf, ingkang nganti saiki desa kasebut diarani Pondok Pesantren Kampung.

Dadi nganti saiki tlatah Krajankulon dadi salah siji dhaerah sing paling akeh cacahe Pondok Pesantren ing antarane Pondok Pesantren ing Krajankulon kalebu Pondok Pesantren APIK, Pondok Pesantren ARIS, Pondok Pesantren APIP, ASPIK, MISK, ASPIR, AMIK. Pondok Pesantren Bendo Kereb, Pondok Pesantren Darussalam lan isih akeh liyane.Papan pesantren liyane, amarga Krajankulon dadi pusat dakwah Islam wiwit jaman biyen nganti saiki.

Salajengipun ing taun 1960 dipunwontenaken pemilihan kepala desa ingkang kaping pisan, ingkang nglibataken sedaya warga masyarakat Desa Krajankulon.

Ora

Jeneng Kepala Desa